FOMO. כמה פחד מהחמצה דוחף אותנו לטעויות גם בהשקעות נדל"ן?

כולנו סגורים על מה זה FOMO נכון?
אותה תחושה שגורמת לנו לחשוב שמא אנחנו מפספסים משהו נוסף, אחר, טוב יותר. 
אם זה בבילויים, בחופשות, בקריירה, אולי גם בזוגיות, וכמובן שגם בהשקעות.

מאמרים נוספים

אולי הסטייק טעים יותר מהמנה שהזמנתי, אולי היעד שהשכנים נסעו אליו עדיף על מה שבחרנו, אולי הייתי צריך לקחת התמחות שונה בלימודים, אולי הייתי צריך להשקיע בטסלה במקום בפייסבוק... נגדיר זאת כפחד מהחמצה או בקיצור, FOMO- Fear Of Missing Out.

אז אותו הדבר קיים גם בהשקעות נדל״ן, והנה דוגמה:

עסקת השבחה למגורים שלאחר השבחתה משקפת תשואת נכס לא ממונפת של למעלה מ-6.0% כאשר נכסי מולטי פאמילי נמכרים ב CAP נמוך מ- 4.0% היתה, עד לפני מספר שבועות, הזדמנות שיש לתפוס מהר. מייד מתחילים ב-DD אינטנסיבי. הכרה ושליטה ב - Comps (Competition comparison) נתוני ההשוואה אצל המתחרים בשוק, סקירת מצב הנכס ותחזית צרכי המזומנים, חיתום לרכישה, משא ומתן להשגת מימון ועוד תלאות המקצוע… אבל, במהלך הדרך מתגבשים עוד ועוד אירועים שקשה להתעלם מהם.

אחד האירועים שקשה להתעלם ממנו, הינו גל הפיטורים, 138,112 איש (and counting)   נכון לכתיבת שורות אלו, מתחילת השנה חייב להתחיל את השפעתו על הירידה בצריכה ותחילת ריסון האינפלציה.

לדעתי ההשפעה תיקח עוד זמן כי, לצערי, זו עשויה להיות רק ההתחלה התקופה הארוכה של ריבית אפסית, שאפשרה כסף בכמויות לא נתפסות בשוק, משכורות עתק על משרות אפקטיביות חלקיות בלבד, נגמרה בהבנה, או לפחות במחשבה האם אפשר "לעשות את כל זה" עם פחות עובדים.

אין תשובה ברורה אבל רציתי לשתף במספר אנקדוטות לחלוק איתכם:

כשאינסטגרם נרכשה על ידי פייסבוק תמורת 1 מיליארד דולר, עבדו בה 13 איש! וואטסאפ, על מיליארד המשתמשים שלה, בעת המכירה, נוהלה על ידי עשרות בודדות של עובדים המשקיע האקטיביסטי Carl Icahn מתייחס ל"אבטלה סמויה" והתייעלות  (בראייה היסטורית אבל עדיין רלוונטית).

מיקי, חבר וקולגה אמר לי היום שפייסבוק פיטרה 11,000 איש אבל עדיין בגידול בכוח האדם, נטו לשנת 2022. אותו הדבר אפשר לומר על מייקרוסופט ואלפבית. זה בדיוק מה שמלחיץ. למרות פיטורים של 3,500 איש והתפטרות של עוד עשרות ואולי מאות, טוויטר עדיין מתפקדת, פחות טוב אני מעריך אבל עובדת.

האם מאות אלפי העובדים שנותרו לעבוד במייקרוסופט, גוגל, אמזון ופייסבוק מרגישים שנגמר גל הפיטורים? האם הם מרגישים שכמות העובדים בחברה, כולל אלה שיושבים לצידם והם עצמם, מהווים נדבך חשוב בפעילות העסקית של החברה בה הם עובדים?   

זו שאלה שלא קל לענות עליה. הם נייר הלקמוס שלנו לתחזיות קדימה. הם יודעים הכי טוב אם יש עוד מקום לגל רחב של פיטורים או שאנחנו קרובים לסוף. אני חוזר להתחלה. האם נכון להמשיך לרדוף אחרי עסקאות, שהיו טובות עד לאחרונה, בשל הפחד לפספס השקעה טובה?

לדעתי, למרות שהעולם לא נגמר כאמור, ההזדמנויות מתחילות לצוץ ואסור להמשיך בעסקאות שלא מגלמות את תנאי השוק המעודכנים. ירידות המחירים מתחילות להגיע וצריך להתכונן לרכישות עתידיות, שכרגע הינן עדיין "על העץ" ולא להתקבע על עסקאות קיימות רק כי הן "ביד".

ה-FOMO צריך להשאיר אותנו דרוכים

אבל בטח לא להוביל אותנו.     


הכותב, ניב ברייטמן הינו מייסד ובעלים ברייטמן-גיל ניהול השקעות נדל"ן.
ניב מנהל השקעות נדל"ן בעל ניסיון עשיר של מעל ל- 20 שנה, בעל תואר BA בניהול עם התמחות בחשבונאות, ותואר שני במנהל עסקים מביה"ס למנהל עסקים רקאנטי באוניברסיטת תל אביב.

 

יצירת קשר

Please type your full name.
Invalid email address.
Invalid Input
Invalid Input